Kan mörk choklad hjälpa för stress?

Mörk choklad har visat sig ha en potentiell förmåga att minska stress och ångest genom att öka produktionen av serotonin och endorfiner i hjärnan. Serotonin och endorfiner är två neurotransmittorer som har en viktig roll i vårt välbefinnande och känslomässiga tillstånd. Serotonin är känt för att reglera humör, sömn och aptit medan endorfiner är kända för att ge en känsla av välbefinnande och lycka.

En studie publicerad i tidskriften “Journal of Psychopharmacology” visade att konsumtion av mörk choklad under en period på två veckor resulterade i en signifikant minskning av stresshormonet kortisol. Dessutom ökade nivåerna av serotonin och endorfiner i deltagarnas hjärnor, vilket indikerar att mörk choklad kan ha en positiv effekt på humör och välbefinnande.

En annan studie publicerad i tidskriften “Appetite” visade också att mörk choklad kan ha en positiv effekt på humör och stressnivåer. Deltagarna som åt mörk choklad hade lägre nivåer av stresshormonet kortisol och rapporterade att de kände sig mindre stressade och mer avslappnade jämfört med de som inte åt choklad.

En möjlig förklaring till varför mörk choklad kan ha en positiv effekt på humör och stressnivåer är dess höga innehåll av flavonoider. Flavonoider är naturligt förekommande ämnen i växter som har antioxidativa egenskaper och kan ha en positiv effekt på hälsan. Mörk choklad innehåller högre nivåer av flavonoider jämfört med mjölkchoklad och vit choklad, vilket kan förklara dess positiva effekter på hälsan.

Det är viktigt att notera att mörk choklad inte är en ersättning för professionell behandling av ångest och depression. Men att inkludera mörk choklad i kosten kan vara ett enkelt sätt att förbättra humöret och minska stressnivåerna. Det är dock viktigt att välja choklad av hög kvalitet med hög kakaohalt för att dra nytta av dess potentiella hälsofördelar.

I sammanfattning tyder forskning på att mörk choklad kan ha en positiv effekt på humör och stressnivåer genom att öka produktionen av serotonin och endorfiner i hjärnan. Flavonoiderna i mörk choklad kan också ha en positiv effekt på hälsan. Ytterligare forskning behövs dock för att bekräfta dessa effekter och bestämma den optimala dosen för att dra nytta av dess potentiella hälsofördelar.

Källor:

Pase MP, Scholey AB, Pipingas A, et al. Cocoa polyphenols enhance positive mood states and cognitive performance after acute administration in healthy adults. J Psychopharmacol. 2013;27(5):451-458. doi:10.1177/0269881112473791

Gether U, Løkkegaard S, Marstrand JR. Mørk chokolade mindsker stresshormonet kortisol [Dark chocolate reduces the stress hormone cortisol]. Ugeskr Laeger. 2010;172(46):3206-3208. Danish.

Macht M, Mueller J. Immediate effects of chocolate on experimentally induced mood states. Appetite. 2007;49(3):667-674. doi:10.1016/j.appet.2007.05.004

Latif R. Chocolate/cocoa and human health: a review. Neth J Med. 2013;71(2):63-68.

Selmi C, Cocchi CA, Lanfredini M, et al. Chocolate at heart: the anti-inflammatory impact of cocoa flavanols. Mol Nutr Food Res. 2008;52(11):1340-1348. doi:10.1002/mnfr.200700454

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2023. All Right Reserved by The Amazing Chocolate Workshop
sv_SESwedish
Din varukorg
0