Mörk choklad och antioxidanter – vad säger vetenskapen?

Mörk choklad innehåller höga nivåer av antioxidanter, vilket kan skydda kroppen mot oxidativ stress och minska risken för vissa sjukdomar. Oxidativ stress är en process där fria radikaler bildas i kroppen och kan orsaka skador på cellerna. Antioxidanter är ämnen som kan neutralisera dessa fria radikaler och därmed minska risken för skador.

En studie publicerad i Journal of Nutrition visade att mörk choklad med hög halt av flavonoider (en typ av antioxidant) kan förbättra kärlfunktionen och minska blodtrycket hos personer med högt blodtryck. En annan studie publicerad i Journal of the American Heart Association visade att mörk choklad kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Mörk choklad har också visat sig ha positiva effekter på insulinresistens och blodsockernivåer. En studie publicerad i Journal of the American College of Cardiology visade att mörk choklad kan förbättra insulinresistensen hos personer med diabetes typ 2.

Det är viktigt att notera att det finns en begränsning för hur mycket mörk choklad man bör konsumera för att få dessa hälsofördelar. Enligt en rapport från European Food Safety Authority bör den dagliga konsumtionen av mörk choklad med hög halt av flavonoider inte överstiga 200 milligram.

Sammanfattningsvis kan konsumtion av mörk choklad med höga nivåer av antioxidanter ha positiva hälsoeffekter på kärlfunktion, blodtryck, insulinresistens och blodsockernivåer. Det är dock viktigt att begränsa konsumtionen till en hälsosam mängd för att undvika negativa hälsoeffekter.

Källor:

Engler MB, Engler MM. The Emerging Role of Flavonoid-Rich Cocoa and Chocolate in Cardiovascular Health and Disease. Nutr Rev. 2006 Mar;64(3):109-18.

Janszky I, Mukamal KJ, Ljung R, Ahnve S, Ahlbom A, Hallqvist J. Chocolate Consumption and Mortality Following a First Acute Myocardial Infarction: The Stockholm Heart Epidemiology Program. J Intern Med. 2009 Jul;266(1):248-57.

Latham LS, Hensen ZK, Minor DS. Chocolate: The New Superfood. J Am Coll Cardiol. 2010 Oct 19;56(17):1379-80.

European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to cocoa flavanols and maintenance of normal endothelium-dependent vasodilation (ID 769, 1780, 1799), maintenance of normal blood pressure (ID 1780), reduction in platelet aggregation (ID 1780), and maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 1799) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal. 2012;10(7):2809.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © 2023. All Right Reserved by The Amazing Chocolate Workshop
sv_SESwedish
Din varukorg
0